Új felfedezések a halallergiások számára

Egy osztrák kutatócsoport szeretné, ha a halallergiát a jövőben egyénre szabottabban határoznák meg.
Új felfedezések a halallergiások számára

A nagyböjt idején a hal különösen népszerű.

Húsvét előtt, a 40 napos böjt idején sok osztrák lemond a húsról. Ehelyett egyre gyakrabban kerül hal az asztalra, mivel a keresztény hagyomány szerint a vízben élő állatok böjti napokon is fogyaszthatók. A hal könnyű és egészséges alternatívának számít, gazdag fehérjékben és omega-3 zsírsavakban.

Ám nem mindenki fogyaszthatja gondtalanul: a halallergiások a halban és tengeri herkentyűkben található fehérjékre, például a parvalbuminokra reagálnak – viszketés, bőrkiütés vagy tüsszögési rohamok is jelentkezhetnek, sőt akár életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat.

Azonban nem minden hal egyforma: egy osztrák kutatócsoport vizsgálatai kimutatták, hogy például a pisztrángban vagy a lazacban található parvalbuminok erősebb reakciókat válthatnak ki, mint más halfajtákban, például a harcsában vagy az angolnában.

Ezek az eredmények a jövőben lehetővé tehetik, hogy a halallergiások ne legyenek általánosan eltiltva minden halfogyasztástól, hanem esetenként kivételeket is tehessenek.

Kapcsolódó cikkek

Új felfedezések a halallergiások számára

Új felfedezések a halallergiások számára

Egy osztrák kutatócsoport szeretné, ha a halallergiát a jövőben egyénre szabottabban határoznák meg.